8 Maand overleven zonder BVBA inkomsten en 11 maand zonder loon

1 Jaar geleden, begin juni 2019, startte ik met een nieuwe freelance recruitment opdracht. Het leek de perfecte opdracht. Het was voor het soort bedrijf waarvoor ik graag werk, het soort profielen dat ik graag aanwerf, de collega’s leken sympathiek, 3 dagen per week, op een half uurtje rijden, het kon een opdracht voor lange termijn worden… Het perfecte plaatje.

Alleen… Is het een beetje anders gelopen.

Door een combinatie van een niet ideale opstart in het bedrijf en heel wat zorgen thuis, ben ik na 3 dagen ‘gecrashed’. Het ging niet meer. Ik kon niet meer. Ik kon niets meer. En om het minste moest ik wenen.

Ik dacht dat het na een weekje rust wel zou overgaan, maar er bleken een paar maanden voor nodig te zijn voor ik terug op mijn effen was.

Maar goed. In augustus voelde ik me terug klaar om er weer in te vliegen. Ik liet de tussenbedrijven weten dat ik terug beschikbaar was. Maar… er kwamen geen opdrachten meer. 

Ik weet dat er steeds meer freelancers bijkwamen. En ik vermoed dat het tussenbedrijf waarvoor ik het vaakst had gewerkt, gezien mijn ‘crash’ liever voor andere freelancers koos. Wat nu?

Ging deze periode snel over gaan? Gingen er terug opdrachten komen? De maanden gingen voorbij en er kwam niets meer.

Minder kosten

Debt free zijn, is iets dat me al een tijdje aanspreekt. Geen leningen meer hebben.

De 2 enige leningen die ik had, waren die voor mijn huis en die voor mijn auto (renting).

Ik ben altijd een autoliefhebber geweest. Toen ik in 2011 begon te freelancen, was ik zo blij dat ik mijn droomauto kon kopen. Een BMW 3 Touring. 2 Jaar voor de crash had ik een Audi A6 met alles erop en eraan gekocht. Ja… dat was een toffe auto, maar er hoorde ook wel een behoorlijke maandelijkse afbetaling bij.

Toen ik echt werk wou maken van het debt free idee, besloot ik de Audi te verkopen. Dat was al één lening minder.

Hij heeft een hele tijd te koop gestaan, maar begin mei 2019 is hij dan verkocht geraakt. Eigenlijk op het perfecte moment. Ik was van plan een andere tweedehands auto te kopen voor een lager bedrag, maar in die periode kocht mijn mama een nieuwe auto en kon ik haar VW Touran van 14 jaar oud overkopen voor 2000€. Ok. Dat kon ik misschien wel doen voorlopig en ondertussen kon ik nog verder zoeken naar een andere.

Toen ik een maand later crashte en bleek dat er geen andere opdrachten meer kwamen, was ik heel blij dat ik de Touran had kunnen overnemen voor zo weinig geld.

8 Maand overleven zonder BVBA inkomsten en 11 maand zonder loon

Natuurlijk zijn er heel wat andere BVBA kosten die wel blijven doorlopen…

Ik hou mijn inkomsten en uitgaven al jaren bij, dus ik weet precies welke kosten wanneer komen en zo maakte ik elke maand een forecast van wanneer mijn rekeningen leeg zouden zijn. Ik keerde me al geen loon meer uit sinds juni 2019 en zowel mijn BVBA rekening als mijn spaarrekening slinkten elke maand wat meer.

Mocht ik dit meegemaakt hebben toen ik pas begon te freelancen, zou ik dit financieel niet overleefd hebben.

Ik had me toen wat op mijn limieten gezet. Ik had het huis in Ninove voor 35% met de BVBA gekocht. Dus zowel mij BVBA als ikzelf hadden een serieuze lening voor het huis. Daarnaast was er ook de BMW waarvoor ik een maandelijks renting bedrag betaalde. Op het einde van de maand stond mijn rekening altijd terug op 0.

Daarom heb ik op een gegeven moment besloten om het huis in Ninove te verkopen en naar Limburg te verhuizen, waar je heel mooi kunt wonen voor veel minder geld.

Door verschillende beslissingen te nemen die zorgden voor minder kosten, kon ik de lange periode overbruggen. Ook al is het natuurlijk wel spannend om niet te weten of en hoe en wanneer er terug inkomsten komen.

Vrijheid, vrije tijd, rust en doen wat ik graag doe, heb ik altijd belangrijker gevonden dan veel geld verdienen. Dus wou ik alleen freelance opdrachten van 2 of 3 dagen per week doen, waardoor ik net genoeg verdiende, maar nooit reserves opgebouwde. Niet op mijn spaarrekening en niet op mijn BVBA rekening.

Mijn forecast in Excel zei me dat tegen mei 2020 mijn BVBA rekening zou leeg zijn en dat mijn spaargeld helemaal zou op zijn tegen het einde van het jaar.

Een nieuwe wending

Ik maakte al jaren websites. Voor mezelf en voor vriendinnen.

Nu was er weer iemand die een website nodig had, en zij was daar zo blij mee dat ze reclame ging maken bij anderen, die ook een website wouden. En zo kwam het dat ik in februari 2020 vollenbak vertrokken was met het websites maken. De ene (tevreden) klant volgde na de andere. En ik doe dat dan ook nog eens heel heel graag.

Er begon terug wat geld binnen te komen, (al waren het nog niet de bedragen die ik als freelancer verdiende).

Ik had de afgelopen jaren al een paar keer mensen geholpen met LinkedIn: profiel in orde brengen, netwerk uitbreiden (ik heb zelf +4700 connecties op LinkedIn), meer visibiliteit krijgen … En een website klant had gevraagd of ik haar daar ook mee kon helpen. Door de coronacrisis konden we niet live afspreken, maar maakte ik er een volledige online cursus van.

En dat is ook iets dat ik heel graag doe. Mensen dingen uitleggen en leren.

Alles komt op het juiste moment

En toen, in april, kreeg ik ineens een voorstel voor een nieuwe freelance opdracht in Interne communicatie. Iets dat ik echt heel graag doe.

Echt wel bijzonder dat die opdracht precies nu kwam, in volle coronatijd, waarbij veel freelancers (tijdelijk) aan de deur gezet worden. Ik kan helemaal van thuis uit werken, 3 dagen per week, en de opdracht is voor minstens 3 maanden.

Dat zorgt weer voor wat meer inkomsten waardoor ik me na 11 maand voor het eerst terug (een beetje) loon kan uitbetalen.

De plannen voor de toekomst

  1. Ik heb de LinkedIn cursus nu in een digitale omgeving gezet en die ga ik binnenkort openzetten.
  2. Mijn 2e online cursus is zo goed als klaar. Die gaat over hoe je meer gedaan krijgt op minder tijd door handige systemen en online tools op te zetten en je computer en administratie beter en overzichtelijker te organiseren. (ik moet nog een goede korte titel vinden :-))
  3. En dan wil ik een cursus maken ‘Je boekhouding voorbereid in no time‘ en ‘Zelf je website maken met WordPress en Divi’.
  4. En de super gemakkelijke en uitgebreide Excel die ik gebruik om al mijn kosten en inkomsten in bij te houden ga ik ook te koop aanbieden (leeg dan hè).
  5. En ik blijf ook websites maken.

Een bijzonder jaar

Het is dus een heel bijzonder jaar geweest.

En ik kan me inbeelden dat veel zelfstandigen en freelancers nu (door de coronacrisis) gaan door de periode waar ik het afgelopen jaar ben doorgegaan.

Wat mij heeft geholpen is:

  • Zorgen voor zo weinig mogelijk vaste kosten.
  • Altijd vertrouwen blijven hebben dat het wel goed komt. Dat het leven voor je zorgt. Dat alles altijd op het goede moment komt.
  • Meegaan met de kansen die op je pad komen.

Zijn er bepaalde onderwerpen waar jij graag meer over zou te weten komen? Laat het me weten via ilse@ahappylife.eu of onder deze post.

Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. 

Zin om te delen?

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.