smiley-sadWat doe je als gedachten je triestig maken? Je zoekt een manier om je gedachten stop te zetten.

Hocus*Spookkus is één van mijn 4 whippets (honden). Hij heeft een allergie  waardoor hij veel moet hoesten. De dierenarts heeft 2 jaar geleden gezegd dat hij niet zo oud zou worden (hij is nu 4), want dat hij de longen van een oud hondje heeft (longvaten verkalkt).

Maar als we elke dag aerosollen, gaat het voorlopig nog altijd goed.

Alleen hadden we dinsdagavond geaerosold, en was hij woensdagochtend al weer heel ellendig aan het hoesten. Ik heb dan opnieuw geaerosold, maar ondertussen kwamen er gedachten op die me heel erg triestig maakten. Zou het dan bijna gedaan zijn? Zou Hocus*Spookkus misschien niet meer zo lang te leven hebben?

En toen ben ik heel hard beginnen wenen.

Want je moet weten, ik en mijn hondjes…

De hondjes

Ik was heel erg ongelukkig en wou terug naar mijn staat van gelukkig zijn. Dus haalde ik mijn toolbox erbij.

  • Waar ben ik dankbaar voor?…. Nee… het kwam niet.
  • Kon ik ergens mooie dingen zien buiten ofzo, die me gelukkig konden maken? Nee… Triestig.
  • Ok. Wat hebben we nog? Een meditatieoefening die focust op de ademhaling. Dat helpt om te stoppen met denken en piekeren en je zorgen maken. En dat heeft geholpen. Met Hocus*Spookkus in mijn armen in mijn tuinzetel. En daarna ging het weer beter.
  • Achteraf bedacht ik nog dat die ene regel ook van toepassing was: “Ga niet uit van veronderstellingen“.
  • En ook: Er is NU niks ergs aan de hand. Spook was gestopt met hoesten en alles was terug ok. Het waren enkel nog de gedachten die me triestig maakten. Niet de realiteit.

Je zou kunnen zeggen, je moet het verdriet ook toelaten. Maar er was geen reden om verdriet te hebben. Het was alleen maar een gedachte in mijn hoofd. En zo’n gedachten moet je gewoon stopzetten. Het levert je helemaal niks op.

Hoe meer meditatie-oefeningen je doet, hoe gemakkelijker het is om je gedachten stop te zetten. En eens een 8 weken Mindfulness cursus volgen bij IAM helpt ook enorm om de basistechnieken onder de knie te krijgen.

Maar dus… Tips om terug gelukkig te worden als je gedachten hebt die je ongelukkig maken:

  1. Men neme de hond en knuffele hem 🙂
  2. Doe een goede meditatieoefening die focust op de ademhaling om je gedachten stop te zetten.
  3. Ga niet uit van veronderstellingen.
  4. Besef dat er op dit moment niks ergs aan de hand is.
%d bloggers liken dit: