Wil je starten als zelfstandige, maar heb je nog heel wat ja maar’s in je hoofd die je nog tegenhouden? Dingen die je eerst duidelijk moet hebben voor je zelf? Of dingen die eerst in orde moeten zijn, voor je ermee naar buiten kunt komen?

Het is een valkuil voor zoveel mensen (ook voor mezelf :-)).

1. Ja maar, ik moet het eerst zeker weten

Je eigen bedrijfje starten, dat brengt meestal nogal wat onzekerheid met zich mee, want we hebben dat nog niet eerder gedaan.

En we hebben rekeningen te betalen, dus het moet genoeg opbrengen. Dus… moeten we echt wel zeker zijn dat we de juiste keuze maken.

Maar daardoor blijven we uitstellen.

En zolang het niet in de wereld gezet is, kan het niet beginnen groeien en zijn juiste vorm vinden. Want vaak gaat dat toch wel een stuk organisch.

Je denkt nu dat je x gaat doen voor y. Maar misschien komen er vooral z mensen naar je toe, die vooral nood hebben aan a, waar je eigenlijk ook heel goed in bent en wat je ook heel graag doet.

Dus… Eigenlijk moet je nog niet te veel stress hebben over je aanbod en doelgroep. Ook al hoor je altijd dat dat superduidelijk moet zijn.

Begin maar gewoon met wat je denkt dat nu klopt, en je kan altijd je verhaal, aanbod en doelgroep aanpassen als je bezig bent en als het anders lijkt te moeten. Maar zet het nu maar in de wereld.

2. Ja maar, hoe weet ik zeker dat dit is wat ik wil doen?

Maak het jezelf niet te moeilijk.

Als je weet dat het iets is waar je echt heel blij van wordt, voor mensen waar je echt affiniteit mee hebt/van houdt/begrijpt/wil helpen dan is het goed.

Het is belangrijk dat je het voelt. Dat je er enthousiast van wordt, dat het klopt.

En ja, je kan het nu voelen dat het helemaal klopt, maar eens je gedachten er tussenkomen – is daar wel vraag naar? ga je daar genoeg mee kunnen verdienen? er zijn er al zoveel, anderen zijn er veel beter in – dan kan dat gevoel van ‘het klopt’ verdrongen worden door angst. En dan is het soms even moeilijk om een onderscheid te maken tussen je intuïtie die zegt dat het niet dat is of je angst die je tegenhoudt.

Als je er in eerste instantie verschrikkelijk blij van werd, dan zal het wel kloppen.

3. Ja maar, wat gaan de mensen dan wel niet denken?

Ja… als je nu zegt dat je x voor y doet, en binnen een paar maanden blijkt dat je beter a voor b doet en dan pas je je site, Facebookpagina en LinkedInprofiel aan. Wat gaan ze dan wel niet denken?

Die weet niet wat ze wil. Is het mislukt wat ze wou doen? Ik dacht het wel dat het haar niet zou lukken.

Weet je, de meeste mensen volgen echt niet op wat je doet. En zelfs al heb je het aan heel je netwerk laten weten … mensen hebben zoveel andere dingen aan hun hoofd, en krijgen zoveel input te verwerken, dat ze het waarschijnlijk niet eens meer weten.

Laat het je gewoon niet tegenhouden.

Het kan pas iets worden als het in de wereld staat.

4. Ja maar, ik ben eigenlijk nog niet echt een expert

Ook dat is een gedachte die ons vaak tegenhoudt.

Hebben we echt wel genoeg ervaring? Weten we er echt wel genoeg van? Gaan we echt voor elke situatie een oplossing hebben?

En dan ineens zie je iets passeren van iemand die daar superveel ervaring in lijkt te hebben, en die is ook nog CEO van een bedrijf geweest, of heeft een MBA gedaan, en amai die heeft al zoveel reviews op haar site staan van mensen die supertevreden waren.

Of in een Facebookgroep wordt gevraagd: kennen jullie iemand die x (dat wat jij ook wil doen) doet? En je ziet tientallen berichtjes passeren van mensen die allemaal andere ‘experts’ aanraden, waar ze supertevreden van waren, waar ze zeker bij moeten gaan informeren en dan denk je… Hm… durf ik me daar wel tussen te zetten? Ben ik goed genoeg?

Weet je, niet iedereen voelt zich zo comfortabel om samen te werken met een ex-CEO of iemand die het helemaal gemaakt lijkt te hebben en die al 100 stappen verder staat.

Mensen willen een klik hebben met jou. Kunnen aanvoelen wat voor iemand je bent, waarvoor je staat, voelen dat je een beetje zoals zij bent. Iemand waarbij zij ontspannen zichzelf kunnen zijn. En dat je genoeg weet en kan om hen te kunnen verder helpen. Vaak is het genoeg dat je 3 stappen verder staat dan zij.  

5. Ja maar, mijn website is nog niet helemaal zoals ik het zou willen

We zijn al een beetje onzeker over wat we te bieden hebben. En als we dat dan naar buiten willen brengen dan willen we er toch zeker van zijn dat het er allemaal perfect uitziet. 

Maar of mensen je vertrouwen en klant bij je willen worden heeft vooral te maken met:

  • Is het duidelijk en eenvoudig te begrijpen wat je doet?
  • Vinden mensen gemakkelijk hun weg op je website?
  • Kunnen ze jou wat beter leren kennen, zodat ze kunnen aanvoelen of de persoon met wie ze misschien gaan samenwerken iemand is die hen ligt?

Zorg dus vooral dat alles duidelijk is en dat je jezelf laat zien.

Je bent niet alleen

Weet dat heel veel mensen hiermee worstelen. Je bent niet alleen.

En soms lijkt het dat ‘alle anderen’ het allemaal voor elkaar hebben. Succesvol bedrijf, volle agenda’s, met zelfs een team dat voor hen werkt. Of net lege agenda’s en met de laptop in de hangmat terwijl de miljoenen binnenstromen zonder dat ze er zelf veel voor moeten doen. 😉

Maar… we moeten gewoon durven imperfect zijn. Naar buiten durven komen, ook al lijkt het in onze ogen nog niet allemaal ‘perfect’ in orde. Durven vertellen wat we doen, ook al lijken er zoveel anderen er al veel verder in te staan. Durven starten met wat er nu is en weten dat je onderweg mag bijsturen als dat nodig zou zijn.

Het enige wat belangrijk is, is gewoon altijd jezelf zijn. Niet perfect willen zijn. Imperfectie maakt je net toegankelijker. En herkenbaar of ‘relatable‘ zoals ze in het Engels zeggen.

We zitten in de ‘Connection Economy’. Mensen verlangen naar echtheid en authenticiteit. Ze willen weten wie de persoon achter het bedrijf is. Ze willen weten met wie ze in contact gaan komen als ze ingaan op je aanbod.

Ik heb dit advies even hard nodig als jij

En ik zou het artikel nu kunnen afsluiten. “Zo. Ga dat maar doen.” 🙂

Maar in het kader van ‘niet degene uit te hangen die het zogezegd allemaal weet en die het allemaal voor elkaar heeft‘, deel ik nog even waar ik zelf tegenaan loop:

Wat wil ik doen?

Als creatieve generalist met heel wat interesses, zijn er veel dingen die ik graag doe en goed kan. Hoe kies je dan?

  • Ik merk dat in een durf-te-vragen sessie met ondernemers (waar mensen vragen stellen en anderen uit het publiek hun expertise delen) ik degene ben die 101 tips kan geven en daar word ik ook heel blij van.
  • Zelfs als ik een hele korte nacht heb gehad en me zelfs wat ziek voel, dan nog kan ik een hele dag verder werken aan een website die ik aan het maken ben, want dat is iets dat ik supergraag doe.
  • En dan bloggen hè. Op zich brengt dat niets op. Maar dat doe ik zo zo graag. En door alle posts die ik hier de afgelopen 6 jaar heb geschreven, krijg ik heel wat bezoekers op de site (zo’n 4000 per maand). En dan kan ik andere dingen overwegen: zoals ondernemers hun verhaal laten delen op de site.

Ben ik wel goed genoeg?

Ik zal ook niet zo snel reageren in een Facebookgroep als iemand vraagt of ze iemand kennen die hen met het maken van hun website kan helpen. Want dan zie ik allemaal webdesigners en grafisch ontwerpers passeren en dan denk ik ‘oei… mag ik mijzelf daar wel tussenzetten?’

Ja, ik heb al heel veel websites gemaakt, vooral voor mezelf, maar ook voor een aantal vriendinnen. En ik heb oog voor mooi, professioneel design en ik ben ook Usability specialist (ervoor zorgen dat je website gebruiksvriendelijk is). En de mensen voor wie ik tot nu toe een site heb gemaakt zijn altijd heel tevreden en geven aan dat ik maar een half woord nodig heb en begrijp wat ze doen en waar ze naartoe willen.

Maar bij zo’n voorval beslis ik dan wel eens dat ik dat uit mijn aanbod ga halen. Of pas ik mijn aanbod aan. ‘Anders moet ik misschien mensen leren hoe ze zelf hun website kunnen maken?’.

Dat is iets waar ik dus even dat stemmetje in mijn hoofd moet stil krijgen. Ja. Ik ben goed genoeg. En mensen zijn superblij met de sites die ik voor hen maak.

Wat gaan ze wel niet denken?

Ik ben geen uitsteller, maar een doener.

Als ik een idee heb, dan vlieg ik er meteen in. In no time is mijn website en mijn inschrijvingsformulier voor mijn nieuwsbrief klaar, en is mijn LinkedInprofiel aangepast en mijn Facebookpagina aangemaakt.

Tot ik 2 dagen later denk. Hm… misschien moet ik het anders omschrijven. Het gaat niet over ‘doen wat je graag doet’, maar eerder over ‘bewust andere keuzes maken in je leven’. Of nee, het gaat over eenvoudiger leven. Of nee, ik ga het echt naar startende ondernemers richten. Of nee, ik wil het toch breder houden en ik wil het ook hebben over andere grote dromen realiseren.

En zo… komt het dat mijn Facebookpagina om de paar dagen een nieuwe hoofdafbeelding krijgt. En dan voel ik me altijd heel beschaamd… Wat gaan de mensen wel niet denken…

Maar dus… is allemaal niet zo erg. Gewoon blijven doordoen. De juiste formulering komt wel of is er nu misschien al.

Zo. Ik ben dus ook helemaal niet perfect. 🙂 Maar dat is ok.

 

Samenwerken of op de hoogte blijven?

  • Wil je een mooie, professionele, duidelijke website voor niet te veel geld? Die maak ik heel graag voor jou. Meer info over de website.
  • Wil je op de hoogte blijven van tips en achter-de-schermen-verhalen? Schrijf je in op de nieuwsbrief.
  • En volg je de Facebookpagina al? (Ja, die waarvan ik regelmatig de hoofdafbeelding eens vervang. 😉 )